Předmět: Hygiena a epidemiologie

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Hygiena a epidemiologie
Kód předmětu ULZ/SHYEP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kimmer David, Mgr. Ph.D.
  • Beníšková Dagmar, MUDr.
Obsah předmětu
Přednášky: 1. Hygiena, organizace hygienické služby v ČR. (1 hodina) 2. Základní hygienické předpisy, Zdraví 2020. (1 hodina) 3. Základní terminologie v hygieně a epidemiologii. (1 hodina) 4. Vztah životního prostředí k lidskému organizmu. (1 hodina) 5. Jednotlivé druhy prevence a jejich význam. (1 hodina) 6. Hygiena ovzduší, půdy, vody, bydlení. (1 hodina) 7. Osobní hygiena. (1 hodina) 8. Hygiena zdravotnických zařízení. (1 hodina) 9. Zákonitosti šíření nákaz. (1 hodina) 10. Epidemiologie respiračních a alimentárních nákaz. (1 hodina) 11. Epidemiologie antropozoonóz, parazitární nákazy. (1 hodina) 12. Epidemiologie sexuálně přenosných chorob. (1 hodina) 13. Charakteristika vybraných infekčních nemocí. (1 hodina) 14. Problematika neinfekční epidemiologie - racionální strava, základní složky stravy a jejich charakteristika, pyramida výživy. (1 hodina) Semináře: 1. Hygiena rukou. (1 hodina) 2. Hygiena výživy. (1 hodina) 3. Hygiena práce. (1 hodina) 4. Hygiena dětí a dorostu. (1 hodina) 5. Hygiena obecná a komunální. (1 hodina) 6. Faktory životosprávy. (1 hodina) 7. Prevence poškození zdraví z práce. (1 hodina) 8. Směry intervence mající vztah k podpoře zdraví. (1 hodina) 9. Epidemiologická surveillance. (1 hodina) 10. Imunita a její druhy. Způsoby zvyšování imunity. (1 hodina) 11. Zdravotní rizika škodlivých návyků (kouření, alkoholismus). (1 hodina) 12. Hygienické požadavky na stravování. (1 hodina) 13. Cestovní medicína. (1 hodina) 14. Legislativa v oblasti hygieny a epidemiologie. (1 hodina)

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s obecnou problematikou hygieny a epidemiologie. V rámci hygieny bude kladen důraz především na získání znalostí v oblasti hygienické služby a státního zdravotního dozoru. V rámci epidemiologie budou studenti seznámeni s problematikou infekční a neinfekční epidemiologie.
" student/ka umí definovat náplň oboru hygiena a epidemiologie " student/ka se orientuje v základní hygienické a epidemiologické terminologii " student/ka umí rozlišit a konkrétně definovat jednotlivé druhy prevence " student/ka ovládá principy osobní hygieny " student/ka se orientuje v problematice šíření nákaz " student/ka umí v rámci epidemiologie popsat a zařadit jednotlivé nemoci " student/ka se orientuje v problematice neinfekční epidemiologie
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Písemný zápočtový test, ústní zkouška. 80% účast na seminářích. Příprava prezentace na vybrané téma
Doporučená literatura
  • Göpfertová, D., a kol. Kontrolní otázky a modelové příklady z epidemiologie. Triton Praha, 2010. ISBN 80-7254-155-2.
  • GÖPFERTOVÁ, D., PAZDIORA, P., DÁŇOVÁ. Epidemiologie: obecná a speciální epidemiologie infekčních nemoc. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2223-1.
  • Gordis, Leon. Epidemiology. 5th ed. Philadelphia : Elsevier Saunders, 2013. ISBN 978-1-4557-3733-8.
  • HAMPLOVÁ, L. a kol. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. Praha:Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • Müllerová, Dana. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2.
  • RODRIGUES, L. Infectious Disease Epidemiology. UK: Oxford University Press, 2016. ISBN 9780198719830.
  • ŠULCOVÁ, Margaréta. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena: učební texty pro zdravotnické obory. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2014. ISBN 978-80-7414-791-3.
  • TUČEK, M., SLÁMOVÁ, A. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2016. ISBN 9788024632582.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr