Vyučující
|
-
Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
-
Kohout Pavel, doc. MUDr. Ph.D.
-
Havlová Ivona, Mgr.
|
Obsah předmětu
|
ZS: Přednášky: 1. Klasifikace základních pojmů, pojem zdravý životní styl, racionální výživa, energetický příjem a výdej, bazální metabolismus, nutnost pohybové aktivity. 2. Vývoj doporučení pro složení výživy během posledních několika desítek let. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Vědecké studie zaměřené na složení výživy v rámci prevence nejčastějších civilizačních onemocnění 3. Interpretace výsledků laboratorních vyšetření a jejich využití pro stanovení individuálního stravovacího plánu konkrétní osoby. Zvýšená hladina triglyceridů, LDL cholesterolu, snížená hladina HDL cholesterolu, zvýšená hladina krevního cukru, prediabetes, zvýšené riziko nádorových onemocnění a jejich ovlivnění složením stravy. 4. Optimální složení stravy v rámci dětského věku a dospívání, odlišnosti složení jídelníčku chlapců a dívek. Složení stravy pravidelně sportujících dětí a dospívajících. Výživa dospělých, těhotných, kojících, seniorů. 5. Problematika stravování v provozech společného stravování, možnosti ovlivnění, realita a praxe. Vyvážená strava při hromadných akcích. 6. Výběr vhodných stravovacích režimů pro osoby s různými typy možností pohybové aktivity (léčebny dlouhodobě nemocných, rehabilitační ústavy, vězeňská zařízení). Technologie zpracování potravin, výběr vhodných olejů podle tepelné úpravy, biopotraviny. 7. - 8. Základní pojmy genetické determinace poruch metabolismu. Nutrigenetika interakce mezi geny a výživou. 9. - 10. Poruchy výživy, pozice klinické genetiky v možnostech ovlivnění poruch výživy. Problelmtika školních kuchyní. Semináře: 1. (1 hod.) Pochopení základních pojmů. Výpočet energetického příjmu. Stanovení energetického výdeje. 2. (1 hod.) Nepřímá kalorimetrie její význam a použití v praxi. 3. (1 hod.) Výpočet nutné potřeby jednotlivých nutrietů zdravých osob. Výpočet nutričních potřeb u dětí. 4. (1 hod.) Výpočet nutričních potřeb seniorů. Výpočet nutričních hodnot pro osoby těžce pracující. 5. (1 hod.) Strava pro těhotné a kojící matky. 6. (1 hod.) Konkrétní dietní doporučení podle fyzické aktivity a věku. 7. (2 hod.) Laboratorní hodnocení stavu výživy. Pomocné metody v dietologii 8. (2 hod.) Prezentace zadaných úkolů. Epigenetika a nutrice
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Cílem přednášek je seznámit studenty se zásadami správného životního stylu hodnocení sledování rizikových faktorů zevního prostředí i laboratorní hodnoty. Zásady složení stravy dětí i dospělých. Problematika společného stravování. Význam gentiky ve výživě. Znalosti studenti využijí především v edukační činnosti.
Získají podklady pro hodnocení životního stylu a s tím spojených rizikových faktorů především z hlediska Nutrice.
|
Předpoklady
|
Fyziologie, fyziologie výživy, metabolismus
UFM/TFYVM
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
Požadavky pro udělení zápočtu: 90% účast na seminářích, prezentace dílčích úkolů v PPT, test
|
Doporučená literatura
|
-
Nevoral, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany : H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
-
Pánek, Jan; Pokorný, Jan,; Dostálová, Jana,; Kohout, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha : Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
-
Pařízková, Jana; Lisá, Lidka. Obezita v dětství a dospívání : terapie a prevence. 1. vyd. Praha : Galén : Karolinum, 2007. ISBN 978-80-7262-466-9.
-
Sobotka, Luboš,; Allison, S. P. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Praha : Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-821-6.
-
STRÁNSKÝ, Miroslav a RYŠAVÁ, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
-
Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha : Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
-
Vyskočil, Václav. Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění skeletu. 1. vyd. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-637-3.
|