Předmět: Klinická dietologie 2

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Klinická dietologie 2
Kód předmětu ULZ/TKDT2
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kohout Pavel, doc. MUDr. Ph.D.
  • Pokorná Jitka, MUDr. Ph.D.
  • Růžičková Lucie, Mgr.
Obsah předmětu
Přednášky - 3. ročník, LS: po 4 hodinách 1. Hypertenze: Exogenní a endogenní faktory primární hypertenze. Faktory výživy. Role obezity. Sensitivita na sůl. Obsah soli v potravinách a nápojích. Potraviny bohaté na draslík, vápník a hořčík. Choroby srdce a krevního oběhu: Výživa při arterioskleróze, koronární chorobě, insuficienci myokardu, poruchách srdečního rytmu, kardiálních edémech. 2. Psychogenní poruchy příjmu potravy: Anorexie, bulimie, příčiny, prevalence, diagnoza, komplikace, léčba. Role výživy, psychoterapie. 3. Osteopenie, Osteoporoza. Výživa v prevenci a léčbě osteoporózy. Revmatická onemocnění kloubů, artrózy: Vliv tělesné hmotnosti, makro- a mikronutri-entů. Hyperurikémie, dna, dieta u dny. 4. Dietní opatření při akutní a chronické glomerulonefritidě, nefrotickém syndromu a diabetické nefropatii, Redukce obsahu bílkovin, fosforu, při chronické ledvinové insuficienci. Výživa při selhání ledvin a léčbě dialýzou. Výživa při ledvinových kamenech. 5. Nemoci zubního aparátu: Příčiny zubního kazu. Vliv jednotlivých potravin a nápojů a jejich kombinace na pH dutiny ústní. Potraviny, snižující riziko pro zubní kaz. Role fluoru v prevenci. Obsah fluoridu v potravinách a nápojích, suplementace, fluoroza. 6. Maligní nádory: Systémové působení nádorů na chuť, energetickou potřebu a látkovou výměnu. Indikace pro dietní opatření. Terapeutické cíle a strategie. Diagnoza malnutrice. Výživa během chemoterapie a ozařování. Výživa při postižení zažívacího systému. Výživa u imunosuprese. (8 hodin) 7. Algoritmus nutriční podpory, Volba nutriční podpory, sipping, enterální výživa pomocí tenké sondy a pomocí punkční gastrostomie, parenterální výživa. Enterální výživa: Fysiologie, účinky, přednosti a nedostatky, metodika, přístupy, substráty, úskalí, rizika, komplikace. Parenterální výživa: Charakteristika, účinky, přednosti, nedostatky. Systém all-in-one. Metodika, přístupy, substráty, úskalí, rizika a komplikace. 8. Výživa u těhotných a kojících. Energetická a biologická hodnota stravy, suplementace jódu, kyseliny listové, vitaminů a minerálů. Výběr vhodných potravin z hlediska kojení, alergie flautulence. 6 hodin

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit seznámit studenty s obsahem předmětu klinické ditologie, která výchází z klinických obrazů a jejich aptogeneze.
Studenti získají velmi podrobné teoretické i praktické znalosti pro budoucí profesi. Jedná se o základní předmět, který ovlivní teoretickou i praktickou kvalitu absolventa.
Předpoklady
nespecifikováno
ULZ/TKDT1

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Češka, Richard. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Vyd. 1. Praha : Triton, 2005. ISBN 80-7254-738-0.
  • Ehrmann, Jiří; Schneiderka, Petr,; Ehrmann, Jiří. Alkohol a játra. 1. vyd. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1048-X.
  • Kocourková, Jana. Mentální anorexie a mentální bulimie v dětství a dospívání. 1. vyd. Praha : Galén, 1997. ISBN 80-85824-51-5.
  • Kohout, P. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty,. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-023-2.
  • Málková, Iva; Štochlová, Jaroslava. Hubneme s rozumem v praxi : glykemická kuchařka : jídelníček a tipy na celý den. 2. vyd. Praha : Smart Press, 2007. ISBN 978-80-87049-08-2.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr