Vyučující
|
-
Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1. EFSA - Evropský úřad pro bezpečnost potravin, spolupráce s FDA (Úřad pro potraviny v USA). 2. Legislativa ČR, EU, Nařízení Evropského parlamentu a Rady. 3. RASFF- systém rychlého varování pro potraviny a krmiva. Pravidla správné výrobní, technologické, bezpečnosti a hygienické praxe. 4. HACCP - způsob stanovní kritických bodů a jejich evidence. Zdraví 21 - základ Evropské zdravotní politiky. 5. Toxikologická rizika ve výživě. 6. Ztráty při technologické přípravě pokrmů Potraviny a obaly. Označování potravin. Ekologická výživa na bázi biopotravin. 7. Potraviny nového typu - zajišťování bezpečnosti a o trendech vývoji zcela nových potravin. Cizorodé látky v potravinách, jejich toxikologické působení. 8. Způsob přípravy stravy a možnost ovlivnění zdravotní nezávadnosti potravin. Hygienická praxe při výrobě potravin. Cvičení: 1. Správná výrobní praxe. 2. Nejčastější porušování hygienických předpisů při výrobě potravin. 3. Nejčastější porušení hygienických předpisů při přípravě stravy. 4. Hygienické šetření v zařízení společného stravování. 5. Hygienické šetření ve výrobně potravin. 6. Příklady alimentární nákazy. 7. Přednosti a rizika konzumace syrových potravin. 8. Bakteriální toxiny - enterotoxiny jako jedna z nejčastějších příčina bakteriálních alimentárních otrav. 9. Novinky technologii přípravy pokrmů v souvislosti s hygienickými předpisy. (2 hodiny) 10. Užitečné a škodlivé plísně v potravinách. 11. Ohrožení zdravotního stavu konzumentů. 12. Biopotraviny. 13. Alternativní způsoby stravování.(2 hodiny) 14. O jídelníčku.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Cílem tohoto předmětu je, aby absolventi získali kompetence, které jim umožní zjišťovat bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin. Seznámí se se standardy, které jsou závazné pro zajištění kvality potravin a stravy. Posluchači musí ovládat také platnou legislativu a hygienické standardy pro osoby provozující stravovací služby.
Studenti se seznámi prakticky i teoreticky s metodikou a standardy, které jim umožní hodnotit kvalitu potravin v budoucí profesi.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
UFM/TFYVM
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
|
Doporučená literatura
|
-
PROVAZNÍK, K. KOMÁREK, L. Manuál prevence v lékařské praxi - Souborné vydání. Praha: Fortuna, 2005. ISBN 80-7168-942-4.
-
Turek, Bohumil; Hrubý, Stanislav,; Černá, Milena. Nutriční toxikologie. 1. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994. ISBN 80-7013-177-2.
-
VOLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii - malé a střední provozovny: postupy na zásadách HACCP: nové předpisy EU: praktická příručka pro pracovníky resturací a účelového stravování zejména malých a středních provozoven stravovacích služeb.. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2006. ISBN 80-903401-7-2.
|