Předmět: Mikrobiologie.,Epidemiologie infekčních onemocnění a Hygiena 1

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Mikrobiologie.,Epidemiologie infekčních onemocnění a Hygiena 1
Kód předmětu ULZ/TMEH1
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Beníšková Dagmar, MUDr.
Obsah předmětu
Hygiena - přednášky (2 roč. ZS): 1. - 2. Úvod do hygieny, historický vývoj, zaměření oboru, základní terminologie v hygieně. Aktuální úkoly v ochraně a podpoře veřejného zdraví; zásady hodnocení zdravotních rizik; základní legislativa v ochraně a podpoře veřejného zdraví. 3. - 4. Hygiena výživy - základní pojmy; zásady správné výživy, její význam pro zdraví; zdravotní rizika z potravin; výživové zvláštnosti jednotlivých populačních skupin; hygienické požadavky na výrobu zdravotně nezávadných potravin, přípravu zdravotně nezávadných pokrmů ve stravovacích zařízeních, související legislativa, stanovení kritických bodů HACCP. 5. - 7. Hygiena dětí a mladistvých - základní pojmy; věkové zvláštnosti dětí a mladistvých (somatický, psychický a sociální vývoj), základní hygienické požadavky na zařízení pro děti a mladistvé, včetně požadavků na stravování. 8. - 10. Hygiena práce - základní pojmy v ochraně zdraví zaměstnanců při práci; zásady hodnocení zdravotních rizik faktorů pracovního prostředí, kategorizace prací, prevence poškození zdraví z práce; pracovnělékařské služby; podpora zdraví na pracovišti. Epidemiologie infekčních chorob - přednášky (2. roč. ZS) 1. - 3. Úvod do oboru epidemiologie, historický vývoj, legislativa v ochraně a podpoře veřejného zdraví, terminologie v epidemiologii. 4. - 5. Zákonitosti šíření nákaz (zdroj původce nákazy, cesty šíření nákaz, vnímavý hostitel, formy výskytu). Epidemiologická surveillance (metody, cíl). 6. - 7. Provádění preventivních a represivních protiepidemických opatření, očkování. 8. - 10. Alimentární infekce, nákazy přenášené vzduchem, nozokomiální nákazy, nákazy přenášené vektorem, nově se objevující nákazy.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Studenti se seznámí se základy z obecné, speciální a potravinářské mikrobiologie, epidemiologie a hygieny a s vybranými aplikacemi poznatků v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet v prevenci alimentárních nákaz. Předmět poskytuje základní poznatky o obecných vlastnostech mikroorganizmů ve vztahu k člověku, složení a funkce imunitního systému člověka, vznik a šíření infekčních nemocí. Dále studenti získají informace o zásadách bezpečnosti práce na rizikových pracovištích, prevence nákaz spojených s pobytem ve zdravotnickém zařízení (nozokomiální nákazy) včetně jejich prevence. Studenti budou seznámeni se základy hygieny životního a pracovního prostředí, nutriční epidemiologií a hygienou výživy, předmětů denního užití a hygienou dětí a mladistvých. Zprostředkuje zákonitosti vztahů mezi člověkem a prostředím, vztahy makroorganismu k životnímu prostředí a jejich vzájemné působení a významu pro lidské zdraví.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Požadavky pro udělení zápočtu: aktivní zapojení studenta do výuky, test Požadavky pro udělení zkoušky: ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BENEŠ, Jiří. Infekční lékařství. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-644-1.
  • Göpfertová, Dana; Vaništa, Jiří. Zdravotní rádce na cesty 2005. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Triton, 2005. ISBN 80-7254-596-5.
  • Hamplová, Lidmila. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. 1. vydání. V Praze : Stanislav Juhaňák - Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • MATOUŠKOVÁ, Ivanka et al. Vybrané kapitoly z epidemiologie 2. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2016. ISBN 978-80-244-4988-3.
  • Müllerová, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. ISBN 80-7254-421-7.
  • Podstatová, Hana. Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. 1. vyd. Olomouc : Epava, 2002. ISBN 80-86297-10-1.
  • Podstatová, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. 1. vyd. Praha : Galén : Karolinum, 2009. ISBN 978-80-7262-597-0.
  • STRÁNSKÝ, Miroslav a RYŠAVÁ, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
  • ŠRÁMOVÁ, Helena a kol. Nozokomiální nákazy. Praha: Maxdorf, 2013. ISBN 978-80-7345-286-5.
  • TUČEK, Milan a kol. Hygiena a epidemiologie. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2025-1.
  • Velikovský, Zdeněk. Vybraná témata z hygieny životního prostředí. 1. vyd. České Budějovice : Jihočeská univerzita (České Budějovice). Zdravotně sociální fakulta, 2007. ISBN 978-80-7040-945-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr