Předmět: Nauka o potravinách

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Nauka o potravinách
Kód předmětu ULZ/TNPTR
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
  • Kohout Pavel, doc. MUDr. Ph.D.
  • Havlová Ivona, Mgr.
Obsah předmětu
1. Úvod a základní terminologie, rozdělení hlavních živin, charakteristika bílkovin a aminokyselin. 2. Charakteristika lipidů a sacharidů zastoupených v potravinách. 3. Obilniny ve výživě člověka, nutriční složení a jejich význam. 4. Pekařské a další výrobky na bázi obilovin. 5. Olejniny ve výživě člověka, nutriční složení a jejich význam. 6. Výroba rostlinných olejů, modifikované tuky a uplatnění tuků při kuchyňském zpracování. 7. Luštěniny ve výživě člověka, jejich význam a nutriční složení. 8. Okopaniny ve výživě člověka - brambory, cukrovka, minoritní okopaniny, uplatnění nativního škrobu, modifikovaných škrobů a řepného cukru v potravinářství a ve výživě člověka. 9. Zelenina, ovoce, ořechy a řasy ve výživě člověka. 10. Maso a masné výrobky ve výživě člověka - charakteristika jednotlivých druhů masa a masných výrobků, zrání masa, vady masa, nutriční složení. 11. Mléko a mléčné výrobky ve výživě člověka - druhy mléka, nutriční složení, zpracování, sortiment mléčných výrobků. 12. Vejce a vaječné výrobky ve výživě člověka, včelí med - nutriční složení a charakteristika jednotlivých částí vejce, vlastnosti, zdravotní nezávadnost a hodnocení vajec. Druhy, složení, nutriční význam a hodnocení kvality včelího medu. 13. Lahůdky a pochutiny ve výživě člověka. 14. Shrnutí látky a informace o nových poznatcích tothoto oboru.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s terminologií hlavních makronutrientů a jejich zastoupení v potravinách. Jejich potřebě ve výživě člověka. Dále se student seznámí s významem, např. luštenin olejů, okopanin a zeleniny. Při sestavování nutričních plánů.
Student získá vědomosti týkající se význmau a zastoupení makronutrientú i mikronutrientů v potravě, Dále se seznámí s obsahem těchto látek v zelenině, mase, olejích, luštenin, okopaninách a dalších potravinách. Studenti získají kompetence především pro eduakční činnost v nutricionistice.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Požadavky pro udělení zkoušky: ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Čermák, Bohuslav. Výživa člověka. 1. vyd. Č. Budějovice : ZF JU, 2002. ISBN 80-7040-576-7.
  • Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. České Budějovice: University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Scie.
  • Kadlec, Pavel; Melzoch, Karel,; Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava : Key Publishing s.r.o., 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. České Budějovice: Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity.
  • Petrásek, Richard. Co dělat, abychom žili zdravě. Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2004. ISBN 80-7021-711-1.
  • Piťha, Jan; Poledne, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin. 1. Rozšířené a přepracované 3. vydání. Tábor : OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr