Předmět: Prevence a nutriční terapie osteoporózy

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Prevence a nutriční terapie osteoporózy
Kód předmětu ULZ/TPNTO
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
  • Havlová Ivona, Mgr.
Obsah předmětu
Přednášky: po 2 hodinách 1. Definice a Etiologie osteoporózy 2. Epidemiologie osteoporózy 3. Metabolismus vápníku 4. Implemenatce vápníku a D vitaminu 5. Metabolismus D vitaminu 6. Význam dalších mikronutrientů 7. Osteoporóza u osob s laktózovou intolerancí 8.-10. Aktuální problematiky ostoporózy u nás i ve světě

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Přednášky seznámí studenta s definicí osteoporózy a faktory, které ovlivňují rozsah maximální kostní hmoty, s rizikovými faktory pro osteoporózu, vlivem živin a dalších látek v potravě na štěpení, vstřebávání, ukládání vápníku do kostí. Student se seznámí s příjmem, vstřebáváním, metabolismem a vylučováním vápníku a faktory, které tyto pochody ovlivňují. V přednáškách bude zejména kladen význam různých forem vitaminu D na metabolismus vápníku, jeho exogenní přísun a endogenní tvorbu, doporučené dávky. Student se seznámí s kriterii pro suplementaci vápníkem a vitaminem D, indikací a dávkováním. Důraz je kladen i na další vitaminy, minerální látky a stopové prvky, které hrají v prevenci a léčbě osteoporózy podstatnou roli. Přednášky budou dále zaměřeny na epidemiologii osteoporózy, její výskyt v různých skupinách obyvatelstva, různých zemích a různých etnických skupinách.
Student se seznámí s problematikou přísunu vápníku a D vitaminu. Jedná se o mikronutrienty, které hrají důležitou úlohu v prevenci osteoporózy.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
zkouška ústní
Doporučená literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • BLUMENTHAL, Artur und STRANSKY Miroslav. Ernährung und Lebensmittel von A-Z.. Zürich, 2003.
  • KASPER, Heinrich und BURGHARDT, Walter. Ernährungsmedizin und Diätetik. München: Urban & Fischer, 2009.
  • STRÁNSKÝ, Miroslav a RYŠAVÁ, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr