Předmět: Odborná praxe individuální 2

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Odborná praxe individuální 2
Kód předmětu ULZ/TPRI2
Organizační forma výuky Praxe
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kohout Pavel, doc. MUDr. Ph.D.
  • Heralecká Denisa, Mgr.
Obsah předmětu
- Základní seznámení s pracovištěm, organizací práce a používanými standardy práce, zásadami ochrany a bezpečnosti při práci přípravy stravy. (1,2,3) - Dodržování hygienicko-epidemiologického režimu v souladu s právními předpisy upravujícími ochranu veřejného zdraví a provoz stravovacích zařízení. (1,2,3) - Zpracovávání a vyhodnocování nutriční anamnézy, u pacientů v závažných stavech provádění bilance stravy přijímané ústy, přímo u lůžka u pacienta (1,2) - Sestavování individuálních jídelních plánů a předpisů stravy pro jednotlivé diety i pro celé zdravotnické zařízení, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet, včetně kontroly jejich dodržování (1,2,3) - Výdej stravy expedice z kuchyně: kontrola kvality a kvantity expedované stravy ve výdejně stravy i na jednotlivých odděleních, kontrola teploty expedované stravy, kontrola čistoty nádobí kontrola balení a expedice studené stravy na oddělení. Kontrola dodané stravy a kontrola zajištění jejího podání pacientovi/klientovi (1,2,3) - Kontrolování, metodické vedení a organizace přípravy stravy v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy zejména ve stravovacích provozech zdravotnických zařízení. (1,2,3) - Příprava stravy v případě speciálních diet. (1,2,3) - Účast na realizaci výživy dětí s přihlédnutím na specifika, zvláštnosti a potřeby dětského i dorostového věku (1,3) - Účast na realizaci specifické výživy těhotných žen a kojících matek (1) - Účast na realizaci výživy seniorů s přihlédnutím na jejich celkový zdravotní stav (1,2,3) - Účast na realizaci výživy osob s poruchou příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie, osoby s drogovou závislostí apod.) (1,2) - Účast na realizaci výživy onkologicky nemocných pacientů (nechutenství, nauzea po chemoterapii, po ozařování (1,2) - Léčebná a diagnostická péče ve spolupráci s lékařem u jednotlivých onemocnění s důrazem na individuální přístup. (1,2,3) - Účast na realizaci předepsané enterální výživy ve spolupráci s lékařem (1,2) - Účast na realizaci nutriční podpory u pacientů před plánovanými chirurgickými výkony a v období následujícím (1) - Vedení zdravotnické dokumentace a dalších dokumentací vyplývající ze zvláštních právních předpisů (1,2,3) - Práce s informačním systémem zdravotnických zařízení, propočty energetické a biologické hodnoty pokrmů využití speciálního softwaru NUTRISERVIS.Profi (1,2,3) - Provádění vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy pacientů a jejich ověření u lůžka. (1,2) - Provádění činností v rámci preventivní péče na úseku klinická výživa (1,2,3) - Provádění specifické ošetřovatelské péče zaměřené na uspokojování nutričních potřeb (1,2) - Provádění poradenství a edukace jedinců, rodin a skupin v oblasti zdravé a léčebné výživy, včetně doporučení vhodných výživových doplňků. (1,2,3)

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Ověření, uplatnění a upevnění teoretických vědomostí a dovedností získaných při teoretické výuce a praktických cvičení v odborných učebnách v praxi, tj. na oddělení klinické nebo léčebné výživy, na jednotlivých odděleních nemocnice a v lázeňských zařízeních apod., pod odborným vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu. Student získá praktickou znalost technologie přípravy pokrmů se zaměřením na uplatnění dietních postupů při zpracování stravy. Získá dovednosti potřebných k vedení a kontrole stravovacího provozu, ke zpracování výživové anamnézy i stanovení terapeutických plánů stravování individuálních klientů, k sestavování jídelních lístků a přípravě informačních materiálů pro pacienty/klienty a jejich rodiny. Součástí odborné praxe budou i stáže ve výrobě a zpracování potravin, stáže v ochraně a podpoře veřejného zdraví a stáže v organizaci zdravotní a sociální péče.
Studenti postupně získají vědomosti týkající se přípravy stravy, přípravy dietní stravy, především se však dostanou do kontaktu s pacienty vyžadujícími nutriční podporu. Pochopí význam NT při komplexní terapi nemocných.
Předpoklady
nespecifikováno
ULZ/TPRI1

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
zápočet
Doporučená literatura
  • SLADKÁ, Alena. Úvod základů přednášek technologie přípravy stravy: pro studující nutričního terapeuta na ZSFJU. České Budějovice: Jih, 2013. ISBN 978-80-86266-66-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr