Předmět: Technologie přípravy pokrmů 2

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Technologie přípravy pokrmů 2
Kód předmětu ULZ/TPŘP2
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Heralecká Denisa, Mgr.
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky LS + ZS po 5 hodinách 1. Organizace kuchyně a stravovacích zařízení, zásady BOZP 2. Legislativa ČR a EU ve vztahu k provozu stravovacích zařízení 3. Poživatiny obecně, ovoce, zelenina 4. Brambory, houby, vejce, mléko 5. Obiloviny, luštěniny, chléb, pečivo 6. Maso obecně 7. Ryby, drůbež, zvěřina 8. Těsta rozpočty těst 9. Předkrmy, příkrmy, přílohy 10. Alternativní zdroj potravin Cvičení: LS + ZS po 4,5 hodinách 1. Hodina technologie zpracování ovoce 2. Hodina technologie zpracování zeleniny zelenina syrová, vařená 3. Hodina technologie zpracování brambor 4. Mléko sladké, kyselé, tvaroh, sýry 5. Obiloviny, luštěniny 6. Maso vařené hovězí 7. Maso vařené vepřové 8. Maso dušené vcelku 9. Maso dušené krájené 10. Ryby 11. Drůbež 12. Zvěřina 13. Vaječné těsto polotuhé lité 14. Piškotová těsta 15. Tvarohové těsto 16. Třená těsta tuková 17. Křehká těsta tuková 18. Třené tukové těsto 19. Předkrmy, příkrmy, přílohy 20. Sestavování jednoduchých jídelních lístků dle ročního období

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie)
Výstupy z učení
Předmět je zaměřen teoreticky i prakticky na vaření a dietní vaření. Studenti si postupně osvojí nejprve základní, pak složitější kulinární postupy a zvláštnosti při zacházení s potravinami tak, aby zůstaly zachovány nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. Studenti se naučí se správnému kombinování potravin i nápojů tak, aby výsledkem bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot. Při praktických hodinách vyučující uplatňuje teoretický výklad s vlastní názornou přípravou pokrmů. Předmět rozvíjí dovednosti komunikativní, při řešení problémových situací ve výživě a dále poskytuje ucelený rozvoj osobnosti a praktických dovedností nezbytných pro práci nutričního terapeuta.
Studenti se na podkladě teoretikcé příporavy setkájí s praktickou výukou vaření jídel pro zdravé osoby. Nejdůležitější částí je pak výuka dietních jídel. Jedná se vlastně o jednu z nedůležitějších profesních znalostí
Předpoklady
nespecifikováno
ULZ/TPŘP1

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Analýza výkonů studenta, Test

Požadavky pro udělení zápočtu: 90% účast na seminářích, sestavení jednoduchého jídelníčku-racionální strava Požadavky pro udělování zkoušky: praktická zkouška
Doporučená literatura
  • Journal of nursing, social studies and public health. České Budějovice : University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Stu, 2010.
  • Bulková, Věra. Nauka o poživatinách. Část 1.. 1. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1999. ISBN 80-7013-293-0.
  • BULKOVÁ, Věra. Technologie přípravy pokrmů II: Učební text pro střední zdravot. školy - obor dietních sester. Brno: Institut pro další vzdělávání stř. zdravot. pracovníků, 1991. ISBN 80-7013-088-1.
  • Kontakt. recenzovaný časopis ZSF JU.
  • SEDLÁČKOVÁ, Hana, OTOUPAL, Pavel. Technologie přípravy pokrmů 1: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. Praha: Fortuna, 2004. ISBN 80-7168-912-2.
  • SLADKÁ, Alena. Úvod základů přednášek technologie přípravy stravy: pro studující nutričního terapeuta na ZSFJU. České Budějovice: Jih, 2013. ISBN 978-80-86266-66-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr