Vyučující
|
-
Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: po 2hodinách 1. Definice makro- a mikronutrientů a jejich energetická potřeba 2. Kvantitativní a kvalitativní požadavky na jednotlivé živiny 3. Kritický přísun živin u jednotlivých sklupin obyvatelstva 4. Hodnocení jejich deficitu 5. Alternativní směry ve výživě 6. Problematika společného stravování 7. Alternativní způsoby stravování v nemocnicích 8. Hodnocení výživového stavu rizikových skupin obyvatelstva 9.- 10. Indikátory zdravotního stavu obyvatelstva v ČR a v EU
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Posluchači se seznámí s přísunem kritických živin u jednotlivých skupin obyvatelstva, s jejich hodnocením a prevencí jejich deficitu. Studenti se dále seznámí s alternativními směry ve výživě, jejich přednostmi, nedostatky a hodnocením pro definované skupiny obyvatelstva. Předmět zahrnuje i problematiku společného stravování výběrem potravin senzorickými aspekty a kritérii pro sestavování a vyhodnocení jídelních lístků. Společné stravování zahrnuje aspekty školního stravování, stravování v nemocničních a sociálních zařízeních, stravování v domovech důchodců a aspekty alternativního stravování v nemocničních zařízeních. Zvláštní blok je vyhrazen metodice zjišťování a hodnocení výživového stavu rizikových skupin obyvatelstva, spotřebě potravin a živin v ČR a EU a indikátory zdravotního stavu různých skupin obyvatelstva v ČR a zemích EU.
Studenti se dále seznámí s alternativními směry ve výživě, jejich přednostmi, nedostatky a hodnocením. Dále se seznámí s problematikou společného stravování. Získají přehled o možnostech hodnocení rizikových skupin obyvatelstva v ČR i EU
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
ústní zkouška, seminární práce
|
Doporučená literatura
|
-
Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha : Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
-
BLUMENTHAL, Artur und STRANSKY Miroslav. Ernährung und Lebensmittel von A-Z.. Zürich, 2003.
-
KASPER, Heinrich und BURGHARDT, Walter. Ernährungsmedizin und Diätetik. München: Urban & Fischer, 2009.
-
Stránský, Miroslav; Ryšavá, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
|