Předmět: Úvod do problematiky výživy ke zdraví 2

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Úvod do problematiky výživy ke zdraví 2
Kód předmětu ULZ/TÚPV2
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kohout Pavel, doc. MUDr. Ph.D.
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
  • Havlová Ivona, Mgr.
Obsah předmětu
LS Přednášky: 1. Energetická hodnota, tuky, bílkoviny, sacharidy, vláknina, vitaminy. Význam a postavení tuků ve stravě, možnosti jejich využití v primární prevenci.Omega-3, omega-6, SFA, MUFA. 2. Pitný režim v různých podmínkách (věk, fyzická zátěž, cestování). 3. Využití bílkovin (typy, možnosti, zdroje) cukrů (typy, edukace) vitaminů (zdroje, úprava, význam), minerálů a stopových prvků (zdroje, úprava, význam). 4. Výživa těhotných v konkrétních příkladech. 5. Výživová doporučení vzhledem k věku. Racionální strava a geografické podmínky. 6. Sociálně-zdravotní motivace racionální výživy. 7. Problematika stravování a pracovního režimu 8. Praktické prezentace dietních doporučení předškolní děti, zájezdy, sezonní možnosti. Individuální prezentace zadaných témat. 9. - 10. Význam a zdroje vlákniny a aktuální poznatky související s tématem. Semináře: (2 hodiny) 1. Anorexia nervosa, bulimie možnosti prevence. 2. Edukace zdravého obézního klienta (správná výživa, fyzická aktivita). 3. Návrh stravovacího plánu pro klienty s různými typy omezení (nikoli na základě choroby) vegetarián, vegan, náboženská omezení. 4. Návrh a výpočet racionálního režimu pro osoby před dlouhými lety či dlouhými cestami. 5. Výpočet jednotlivých parametrů podle zadaného dietního záznamu tuky, bílkoviny, živočišné, rostlinné, vitaminy, minerály.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem přednášek je seznámit studenty se zásadami správného životního stylu hodnocení sledování rizikových faktorů zevního prostředí i laboratorní hodnoty. Zásady složení stravy dětí i dospělých. Problematika společného stravování. Význam gentiky ve výživě. Znalosti studenti využijí především v edukační činnosti.
Získají podklady pro hodnocení životního stylu a s tím spojených rizikových faktorů především z hlediska Nutrice.
Předpoklady
Fyziologie, fyziologie výživy, metabolismus
ULZ/TÚPV1

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Prezentace dílčích úkolů v PPT 80% účast na seminářích
Doporučená literatura
  • Nevoral, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany : H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
  • Pánek, Jan; Pokorný, Jan,; Dostálová, Jana,; Kohout, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha : Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
  • Pařízková, Jana; Lisá, Lidka. Obezita v dětství a dospívání : terapie a prevence. 1. vyd. Praha : Galén : Karolinum, 2007. ISBN 978-80-7262-466-9.
  • Sobotka, Luboš,; Allison, S. P. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Praha : Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-821-6.
  • STRÁNSKÝ, Miroslav a RYŠAVÁ, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
  • Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha : Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
  • Vyskočil, Václav. Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění skeletu. 1. vyd. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-637-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr