|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KME / 746
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KME
/
746
|
Akademický rok
|
2018/2019
|
Akademický rok
|
2018/2019
|
Název
|
Výživa člověka
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|1,5|2|2,5|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
V každém akademickém roce, jen v zimním semestru.
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|1,5|2|2,5|3|4 |
Nahrazovaný předmět
|
KOB/746
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
OBM/843
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Hodnocení předmětu studenty
|
Tato varianta přemětu nebyla doposud v SHK hodnocena nebo se hodnocení účastnilo méně než 10% studentů předmětu.
Ostatní hodnocení
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Přednášky poskytnou informaci o významu živin, hlavních typech potravin a nápojů, požadavcích na živiny, principech zdravé výživy, nutričních požadavcích různých věkových kategorií a alternativních dietách. Bude podán přehled diet užívaných při léčbě a prevenci chronických onemocnění v souvislosti s výživou a při léčbě metabolických poruch. Studenti budou informováni o metodách používaných ke zhodnocení nutričního stavu populace a bude porovnána výživa obyvatelstva v ČR a ostatních evropských zemích.
|
Požadavky na studenta
|
Student složí zkoušku
|
Obsah
|
Obsah přednášek: Historie výzkumu výživy. Hlavní aspekty výživy (jako zdroj energie, živin, vitaminů a minerálů, vliv frekvence příjmu potravy). Výživa v patogeneze závažných onemocnění. Zásady racionální výživy. Základy klinické výživy. Obsah přednášky: 1. Úvod do výživy: Základní terminologie, obecné aspekty výživy, historický přehled. 2. Fyziologie a biochemie živin I: Živiny jako zdroje energie, energetický obsah potravy. 3. Fyziologie a biochemie živin II: Úloha minerálů a stopových prvků. 4. Fyziologie a biochemie živin III: Úloha vitamínů a biologicky aktivních látek. 5. Trávení a vstřebávání: Úloha orgánů v trávení, enzymy a hormony. Štěpení jednotlivých živin. 6. Metabolismus: Proteiny, tuky, karbohydráty. 7. Optimální přísun živin: Doporučené denní dávky živin, tekutin a energie. 8. Principy správné výživy: Doporučení pro populaci, výrobce, dodavatele. 9. Výživa pro jednotlivé věkové skupiny: Výživa kojenců, dětí, adolescentů, těhotných žen, kolících žen, výživa ve stáří. 10. Výživa ve zvláštních podmínkách: Výživa sportovců, výživa v extrémních podmínkách. 11. Alternativní směry ve výživě: vegetariánská výživa, makrobiotika, dělená strava, "fit for life", syrová strava. 12. Výživový stav populace: Retrospektivní a prospektivní metody, klinicko-biochemické výzkumy. 13. Výživový stav populace: Výsledky výzkumů v ČR a EU. 14. Dietetika: léčba a prevence chorob spojených s výživou.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Biesalski, H.-K., Fürst, P., Kasper, H. et al.: Ernährungsmedizin. 3. Auflage. Georg Thieme Verlag Stuttgart 2004..
-
Doporučená:
DGE, ÖGE, SGE, SVE: Reference Values for Nutrient Intake. 1.Edition. Umschau Brauns GmbH, Frankfurt/Main 2002..
-
Doporučená:
Elmadfa I., Leitzmann C.: Ernährung des Menschen. 4. korrigierte und aktualisierte Auflage. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 2004..
-
Doporučená:
Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi II.. SZÚ Praha, 1995.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Domácí příprava na výuku
|
20
|
Příprava na zkoušku
|
40
|
Účast na výuce
|
28
|
Celkem
|
88
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Znalost fyziologie člověka |
Získané způsobilosti |
Student porozumí metabolickým dějům, zná výživové hodnoty základních skupin potravin. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Hodnotící metody |
|
|
|
|