Tato bakalářská práce se zabývá technikou krmení a výživou prasat ve výkrmu. Práce je zaměřena na stanovení ideálního obsahu potřebných živin v krmné dávce, na vhodnost použití různých druhů krmiv s ohledem na ekonomiku a užitkovost prasat. V práci je uveden reálný příklad návrhu krmné dávky vykrmovaných prasat včetně krmné křivky a složení receptu. Dále jsou popsány systémy krmení doposud využívané, ale i nově se zavádějící a faktory, které ovlivňují užitkové parametry ve výkrmu prasat.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the technology of feeding and pig's nutrition in the fattening. The work is focused on determining the ideal content of necessary nutrients in the feed ratio and also on the suitability of using of different types of feed with regard to the economy and performance of pigs. The work presents a real example of the design of the feed ratio of fattened pigs, including the feed curve and the composition of the feed recipe. Furthermore feeding systems used so far, but also newly introduced and factors that affect the performance parameters in in fattening pigs are described.
Klíčová slova
výkrm prasat, výživa, krmivo, technologie krmení, fermentované tekuté krmivo, CCM, ekonomika chovu
Tato bakalářská práce se zabývá technikou krmení a výživou prasat ve výkrmu. Práce je zaměřena na stanovení ideálního obsahu potřebných živin v krmné dávce, na vhodnost použití různých druhů krmiv s ohledem na ekonomiku a užitkovost prasat. V práci je uveden reálný příklad návrhu krmné dávky vykrmovaných prasat včetně krmné křivky a složení receptu. Dále jsou popsány systémy krmení doposud využívané, ale i nově se zavádějící a faktory, které ovlivňují užitkové parametry ve výkrmu prasat.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the technology of feeding and pig's nutrition in the fattening. The work is focused on determining the ideal content of necessary nutrients in the feed ratio and also on the suitability of using of different types of feed with regard to the economy and performance of pigs. The work presents a real example of the design of the feed ratio of fattened pigs, including the feed curve and the composition of the feed recipe. Furthermore feeding systems used so far, but also newly introduced and factors that affect the performance parameters in in fattening pigs are described.
Klíčová slova
výkrm prasat, výživa, krmivo, technologie krmení, fermentované tekuté krmivo, CCM, ekonomika chovu
Prasata vynikají vysokou intenzitou růstu a velmi dobrou konverzí krmiva, resp. vysokým využitím živin na záchovu a produkci.
Tomuto výkonu musí odpovídat správná výživa a technika krmení.
Výživa prasat ve výkrmu musí zajišťovat nejen vysokou užitkovost, ale také dobrou rentabilitu.
Cílem bakalářské práce je kompilačním způsobem popsat současné poznatky v oblasti výživy a krmení prasat ve výkrmu.
Zaměřte se především na význam a potřebu nutričních ukazatelů ve vztahu k požadované produkci, na vhodná krmiva a krmnou techniku.
Věnujte pozornost různým systémům krmení, včetně možnosti využití fermentovaného tekutého krmení pomocí LAB.
Na základě literárního přehledu analyzujte faktory, které ovlivňují užitkové parametry ve výkrmu prasat.
Zásady pro vypracování
Prasata vynikají vysokou intenzitou růstu a velmi dobrou konverzí krmiva, resp. vysokým využitím živin na záchovu a produkci.
Tomuto výkonu musí odpovídat správná výživa a technika krmení.
Výživa prasat ve výkrmu musí zajišťovat nejen vysokou užitkovost, ale také dobrou rentabilitu.
Cílem bakalářské práce je kompilačním způsobem popsat současné poznatky v oblasti výživy a krmení prasat ve výkrmu.
Zaměřte se především na význam a potřebu nutričních ukazatelů ve vztahu k požadované produkci, na vhodná krmiva a krmnou techniku.
Věnujte pozornost různým systémům krmení, včetně možnosti využití fermentovaného tekutého krmení pomocí LAB.
Na základě literárního přehledu analyzujte faktory, které ovlivňují užitkové parametry ve výkrmu prasat.
Seznam doporučené literatury
STUPKA. R. et al. 2013. Základy chovu prasat. Powerprint, 198 s.
PLUMED-FERRER, C, VON WRIGHT, A (2009). Fermented pig liquid feed: nutritional, safety and regulatory aspects. J. Appl. Microbiol. 106: 351-368.
NIBA, AT, BEAL, JD, KUDI, AC, BROOK, PH (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. Afr. J. Biotechnol. 8: 1758-1767.
VÁCLAVKOVÁ, E. Minerální látky ve výživě prasat. Krmivářství, 2011, roč. 15(4), s. 27-29.
Seznam doporučené literatury
STUPKA. R. et al. 2013. Základy chovu prasat. Powerprint, 198 s.
PLUMED-FERRER, C, VON WRIGHT, A (2009). Fermented pig liquid feed: nutritional, safety and regulatory aspects. J. Appl. Microbiol. 106: 351-368.
NIBA, AT, BEAL, JD, KUDI, AC, BROOK, PH (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. Afr. J. Biotechnol. 8: 1758-1767.
VÁCLAVKOVÁ, E. Minerální látky ve výživě prasat. Krmivářství, 2011, roč. 15(4), s. 27-29.